Project 2: The MOVEMENT

Project 2: The MOVEMENT

Lieve Lezers,

Leuk dat jullie een kijkje nemen op onze site! Het tweede project van Stichting Koeteltuin genaamd: ‘The Movement’, begint vorm te krijgen.

Het doel van stichting Koeteltuin is het realiseren van speeltuinen, sport- en ontmoetingsplaatsen in Middenmeer. Gratis toegankelijk voor iedereen in de openbare ruimte. Wij willen graag dat mensen van alle leeftijden buiten bewegen, elkaar ontmoeten, samen spelen, samen sporten, weg achter het scherm en naar buiten! Het sociale aspect van buiten recreëren staat ook in elk project van onze stichting centraal, omdat wij dit net zo belangrijk vinden als het stimuleren van een gezonde levensstijl met beweging en sport.

Het innovatieve project ‘the Movement’:
Innovatief omdat de bedoelde ‘beweging’ tweeledig is
1) fysiek – fitter worden in de buitenlucht
2) een sportplaats realiseren die rekening houdt met de interesses en fysieke mogelijkheden en uitdagingen van verschillende leeftijdscategorieën, maar vervolgens deze groepen niet isoleert.

We willen mensen niet meer in hokjes plaatsen, maar juist samen brengen. Een veld dat een afspiegeling is van de samenleving in ons dorp. We hopen daarmee angst te verkleinen en begrip en contact te vergroten. Mensen die alleen zijn te stimuleren erop uit te gaan en de gezelligheid van het veld op te zoeken. Een veld dat centraal in het dorp gelegen is, in een park dat dagelijks bezocht wordt door wandelaars en hardlopers. En vlakbij Kroonwaard ligt, waar veel ouderen wonen. Bereikbaar met de auto, met het ov en lopend.

Als het benodigde sponsorgeld binnen is, bouwen wij in het voorjaar van 2019 dit multifunctionele veld aan de Alkmaarseweg (in het Middenmeerse park). Uiteraard zullen alle toestellen aan veiligheidseisen en benodigde certificering voldoen. Het veld wordt rolstoel/rollator toegankelijk gemaakt en is ook met auto bereikbaar.

Momenteel zijn we nog in gesprek met 3 leveranciers. Zij hebben hun ontwerpen en offertes gepresenteerd.

VOORLOPIGE INDELING VAN ‘MOVEMENT’ VELD:

HET FITPLEIN (bestraat):

– parkbanken met fiets pedalen ‘fietsen en socializen’

– twister spel voor buiten

– buiten schaakplaats

– crosstrainer

– balanstrap /loopbrug

– heup en rugtrainer (of ander toestel geschikt voor senioren)

– ‘oefen-met-je-voeten’ pad. Een pad met kleine obstakels en verschillende ondergronden om lopend te oefenen en balans te houden.

In de buitenring van het Fitplein (op het gras) komen bepaalde sporttoestellen, zoals bijvoorbeeld buikspiertraining.

FITBAAN (in het gras):

Combinatie van: stormbaan, ‘Free running’ & calisthenics. Zoek je wat uitdaging? Die vindt je hier!
Rennen, klimmen, springen, glijden, hangen en trainen met je eigen lichaamsgewicht.

HET PRIEEL
Voor opvoeringen van toneel- opera- sportvereniging, schilderclub, turnclub etc. Ook zeer geschikt voor buiten fitness, aerobics etc.
Ook de limonade of hapjes bij het familiefeest kunnen hier prima opgesteld worden.

CHILL PLEK
Semi-overdekte ontmoetingsplek voor jongeren. Op proef, per jaar te verlengen.
In samenwerking met jongeren,  jongerenwerk LINK en gemeente Hollands Kroon.

SPEELTUIN en omgeving
Huidige speeltuin en het pad/ de omgeving wordt opgeknapt. Bestrating en snoeiwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door Gemeente Hollands Kroon.

Wij zijn in de eerste fase van het project en hebben de volgende zaken afgerond en/of opgestart:
1) Samenwerking kernbeheer gemeente Hollands Kroon: de eerste vergaderingen hebben plaatsgevonden, de locatie is bevestigd en akkoord bevonden (Locatie: Alkmaarseweg Middenmeer). Met kernbeheer/gemeente wordt nu overlegd over de mogelijkheden van een WIFI hotspot.
2) Jongerenwerkgroep: de opgerichte werkgroep bestaat uit 15 Middenmeerse jongeren in de leeftijd van 13-21 jaar. Deze jongeren denken mee over de inrichting van het sportveld en de ‘chill plek’. Samenwerking met jongerenwerk LINK (Robin) is opgestart. Robin blijft betrokken bij dit project en zal bij realisatie ook de jongeren ontmoetingsplaats regelmatig aandoen (ook ’s avonds en in het weekend) en contact blijven houden met deze doelgroep. Bij LINK zijn er geen meldingen gedaan de afgelopen jaren m.b.t. hangjongeren in Middenmeer. LINK is daarom pas nu gefocust op de Middenmeerse jongeren. Dit is op zich al een positieve ontwikkeling. Er was nauwelijks aandacht voor deze groep. De jongeren hebben samen met ons tijdens een jongerenavond gebrainstormd over welke toestellen zij het liefst zouden willen hebben en zij hebben tijdens een ‘doe opdracht’ online gezocht naar de inrichting van ‘hun’ ideale veld.

3) Contacten met senioren: om erachter te komen wat de wensen zijn van senioren met betrekking tot sporten in de buitenlucht hebben wij contact gezocht met Wonen Plus Welzijn, activiteitenvereniging De Meerpaal, seniorenvereniging De Kroon en hebben wij verschillende activiteiten bezocht en aldaar met senioren gesproken over ons project. Zo hebben wij in Middenmeer het Posthuis en de seniorengym in Kroonwaard bezocht. In Wieringerwaard hebben wij de Beweegtuin bezocht en een gesprek gehad met de fysiotherapeute die ons uitleg heeft gegeven over de verschillende toestellen. Tijdens de bijeenkomst van de SHK (Senioren Hollands Kroon) op 22-11-2017 hebben wij de aanwezigen gevraagd ‘hun’ top 4 van toestellen aan te kruisen op een aangeleverd formulier.

4) Speculaas verkoop:  Meer dan 1000 speculaas poppen zijn er verkocht in Middenmeer. Dit is de eerste geldinzamelingsactie die wij uitvoerden voor het project ‘the Movement’. Tijdens de verkoop hebben de verkopers (het bestuur van Stichting Koeteltuin, 2 vrijwilligers en 1 stagiaire) bij elke deurbel in het dorp aangebeld niet alleen om te verkopen, maar ook om het project uit te leggen en vragen te beantwoorden. Het enthousiasme bij de inwoners is groot! De actie heeft eind 2017 € 3150,- opgeleverd.

5) Contacten met leveranciers:
De maand december 2017 zijn de oriënterende gesprekken met 3 leveranciers gehouden. De kanshebbers zijn: Eibe, Boerplay en Kompan. De ontwerpen en bijbehorende offertes zijn gepresenteerd. Wij zullen binnenkort een keuze maken uit 1 of meerdere leveranciers.

KLIK HIER VOOR EEN OVERZICHT VAN DE GELDINZAMELINGSACTIES

Nadat wij het complete ontwerp en een volledig overzicht hebben van de kosten kunnen wij ons project plan en begroting afronden. De totale kosten worden rond de € 60.000,- geschat.

Zo zien wij ‘The Movement’:

Wij zien mensen sporten, bewegen, oud daagt jong uit voor een schaakduel, wij zien mensen in de zomer met hun stoeltje of kleedje naar het veld lopen om eens in de buitenlucht een uitvoering bij te wonen… wij zien kinderen een sportmiddag/bootcamp houden, kinderfeestjes met limonade onder het prieel, sportverenigingen die het veld ‘mee pikken’ en de fysio die buiten een workshop geeft…  even wat cardio oefeningen tijdens het dagelijkse wandelingetje… even uitrusten en kijken naar de mensen op het veld… he buurvrouw u ook hier…? Ziet u wat wij zien?

Samen sporten, samen genieten, dat kan in Middenmeer ook…

Heeft u ideeën? Vind u het leuk om eens met ons te brainstormen, dat vinden wij prachtig! Dus schroom niet en stuur een mail naar koeteltuinmiddenmeer@gmail.com of bel Jolien 06 14664968.